Rejselærer 2010-2011

Rejselærer 2010-2011
God påske allesammen!!

torsdag den 2. december 2010

Vestmannaøerne - fortsættelsen

Jo, jeg overlevede turen over til Hanne - og den mikroskopiske ø, der er så vild, gjorde et kæmpe indtryk på mig. En tredjedel af byen blev begravet af lavaen der strømmede op af jorden fra januar til juni i 1973. Til alt held var det dårligt vejr og alle fiskekuttere var i havn, så alle blev reddet over på fastlandet. Det var SÅ mærkeligt at gå ovenpå den kæmpestore lavabræmme og vide, at der er veje, huse osv, begravet nedenunder. Man er begyndt at grave en gade ud - og Hanne fortæller at ikke alle på øen synes det er en god ide, det er jo deres hjem, der er mange der kan HUSKE det.... Hanne fortæller også, at der var folk derovre, som hver dag holdt øje med udviklingen, og når de kunne se, at et hus var i farezonen, så sørgede de for at tømme det for værdier, personlige papirer, billeder osv. Fantastisk. Men det vildeste næst efter flyveturen er antallet af biler i Heimay - øen er lillebitte, der er vel 10 km asfaltvej - og ALLE har en kæmpe firhjulstrækker, det er godt nok skudt over målet, de kan snart ikke få den i 4. gear og man skal sejle dertil eller flyve... Og de kører børnene i skole, der er trafikprop ved skolen. Jo, de vil have deres biler vil de, de islændinge, og uanset om de har behov eller ej, så skal der være superhestekræfter under hjelmen. Nå, men Julus - min husnisse - var med på Vestmanna, og lige nu turnerer han og jeg rundt i 3 skoler, hvor vi snakker om jul og traditioner i Danmark - her har de 13 lidt uhyggelige julesvende, deres mor hedder Grýla og hun spiser spædbørn - og så er der den sorte kat, der æder de børn, der ikke får nyt tøj til jul.... så jeg prøver at sprede lidt fredsommlig dansk nisse hygge. Jeg er SÅ glad for jeg har været derovre, og flyveturen tilbage i et KÆMPEfly til 22 passagerer var absolut udturens diamentrale modsætning: helt roligt vejr, frostklart og fuldmåne - at lande i skumring midt i Reykajvik i det vejr var lige til en romatisk film.

2 kommentarer:

 1. Det lyder som en spændende skolevej og lidt andre udfordringer - Og nu til noget helt andet -den nye Pisa er lige offentliggjort og Island ligger 6 pladser højere i score end Danamrk (nr. 18) skulle du så ikke overveje at komme hjem og hjælpe os herhjemme i stedet for at flyve rundt på må og få? Du må lige finde ud af hvorfor Islændingene klarer sig sig meget bedre end DK i den undersøgelse - er det sproget der er lettere - er det eleverne der er mere interesserede - snyder de - eller er det fordi de får en firhjulstrækker når de kan læse? nej spøg til side - det kunne være spændende at høre lidt om der snakkes om læsekompetencer på Island på samme niveau som i DK?
  Fortsat god vind!
  hilsner fra Dorthe

  SvarSlet
 2. Hej Dorthe. Læste godt nok det der med Island der liggr højere end Danmark - og jeg spekulerer selv på hvorfor... generelt vægtes skolen her, de har skudt BUNKER af islandske kroner i modernisering af skolerne (FØR krakket, nu får de ikke noget) og der satses virkelig på skriftlighed. Det kunne være en del af forklaringen: de er enormt gode til at læse en tekst og svare på tekstnære spørgsmål. Men eksempelvis fortalte en kollega mig, at elever i 10. klasse ikke ved hvad en metafor eller billedsprog er... Så hvad spør de mon om i PISA?
  Men selvfølgelig hjælper det også, at man har udsigt til en Hummer, når man kan læse til teoriprøven som 17 årig. Det kan selvfølgelig ikke tænkes, at man ikke tæller dem med som ikke kan.. altså "den franske metode"....

  SvarSlet